CONCORD

 

CONCORD ( latinul: megbékélés - ford. )

CONCORD vagyis Szilárd Együttműködés és Összefogás Irányítás. A CONCORD közel 100 éve alakult meg, nem sokkal az után, hogy az 5 birodalom felvette egymással a kapcsolatot. Az 5 birodalom között már a kezdetekkor is feszült volt a viszony. Éppen ezért hozták létre a Concord-ot, hogy a fennálló problémákat békés úton oldhassák meg. E tekintetben a CONCORD egy sikeres vállalkozás, hiszen az elmúlt évszázad során a birodalmak fenntartották a békét. Számos alkalommal süllyedtek a kapcsolatok olyan mélyre, hogy karnyújtásnyira volt a teljes körű háború kirobbanása, de a CONCORD erőfeszítéseinek eredményeképpen végül mindig megszületett a kompromisszum és sikerült a háborút elkerülni.

A CONCORD több részlegre ágazik el, és mindegyik részleg a birodalmak közötti kapcsolatrendszer egy-egy oldalára specializálódik. Az egyik ilyen részleg a CAD (Kereskedelmi Értékelő Űgyosztály) , amelyik a csillagközi kereskedelmi megegyezéseket és szabályokat ellenőrzi, egy másik részleg pedig a DED (Irányelv Rendészeti Űgyosztály), amelyik a rendfenntartásért felelős és messze a legbefolyásosabb mind közül. A legtöbb űrutazó általában csupán e két ügyosztállyal kerül kapcsolatba, és legtöbbjüknek a DED jelenti egyedül a CONCORD-ot.

A CONCORD belső felépítése demokratikus, ma elvileg mindegyik birodalomnak egyenlő beleszólása van az ügyekbe. Persze kezdetben az Amarr birodalom megvétózta a Minmatarok bekerülését a CONCORD-ba, de később fel kellett adnia ezt az álláspontját, és vonakodva bár, de beleegyezett a felvételükbe (noha még mindig vitatják a Minmatar Köztársaság létjogosultságát).

Létezésének első néhány évtizedében a CONCORD rendkívül korlátozott hatalommal rendelkezett. Az utóbbi években azonban a csillagközi kereskedelem növekedésével a CONCORD hatalma is jelentősen megnőtt. Néhányan aggodalommal tekintenek a CONCORD megnövekedett erejére, mivel mostanában olyan helyekre is kiterjesztette felügyeletét, amik azelőtt birodalmi autonómiát élveztek, ahol csak az adott birodalom fennhatósága érvényesült. Ennek a fejleménynek a gyökerei a CONCORD fejlődésében keresendők. A CONCORD ma már nem csupán egy semleges terep, ahol a birodalmak megvitathatják egymás közötti ügyeiket, hanem egy független intézmény, amelyik saját törvények és szabályok szerint működik, és ami ennél is fontosabb, kész azokat fenntartani. A CONCORD egyre növekvő bürokráciája egyre kevésbé kötődik a birodalmakhoz, és nem köti lojalitás egyik fajhoz sem. Tulajdonképpen a birodalmak befolyása a szervezetre meglehetősen megcsappant, hiszen a CONCORD a saját fenntartásának a költségeit is többé-kevésbé elő tudja állítani a különböző vámokból, engedélyek kiadásából, illegális holmik elkobzásából, úgymond jut is marad is.

A birodalmak eddig nem nagyon törődtek evvel a fejleménnyel, hiszen mindent egybevetve a CONCORD kitűnő munkát végez és nem volt még példa nagyobb visszaélésre. Sokan tartanak viszont attól, hogy ez egy napon megváltozhat...

(Ne feledd, nem az Európai Unióról olvastál! - :) ford. )

Hozzászólások:

Bejelentkezés
Még több...