2009, ahogy én kezdtem az EVE-s pályafutásom.

c83ab31eff5ce0ba978b3e8905b7fae0f42e7739

Réges régen, egy messzi-messzi Galaxys-ban, óó bocsánat ez nem az a történet :D De igaz, ami igaz, elég régen kezdődött. Anno még gimnázium 0. évfolyamán csábított osztálytársam (EVE karaktere Csak Norisz), hogy jöjjek vele játszani. Akkor még húztam a számat, mert havidíjas játékra nem nagyon volt szívem pénzt áldozni, meg normális gépem sem volt akkoriban. Majd 2 évvel később 2009.03.11- én megszületett a döntés, hogy kipróbálom az EVE univerzumát.Először egy 14 napos Trial verziót próbáltam ki, hogy megismerjem a felületet, amihez kellett is ennyi idő, mert más mmorpg-khez képest, igencsak más volt, na és az irányítás….. A karakter elkészítést követően megszületett az első nagy hibám is. Azt hittem elég csak megvenni a skill-t és be tenni a fejembe, mint általában azt az mmok-nál szokás. Hát aztán a 2. napon rájöttem haverom révén, hogy itt ám el is kell indítani valamit, nem csak betenni kell. Így megtanultam az EVE első és szent törvényét: „Mindig tanuljon a karakter.”A tutorial rész még nagyon elavult és idegesítő volt a maihoz képest. Így leginkább csak gyors végig kattintgatást választottam, vagy egyszerűen bezártam. Volt is egy sorozat akkoriban, amit IsoPhotek készített, amit nagyon köszönök neki. Igazán sokat segítettek a videói. A 14 napos trial-ban szinte csak tesztelgettem a játékot és megpróbáltam kitalálni mi az, ami bejön és merre haladjak a játékban.A Trial lejárta után segítségképpen kaptam egy Buddy meghívót, így az újrakezdés 14 nap helyet 21 napos lett. Az elmúlt 14 naphoz képest még elég elveszettnek éreztem magam főleg úgy, hogy a haverom is épp abbahagyni készült a játékot. Magamra maradtam a hatalmas univerzumban. Szerencsémre gyorsan ráakadtam a hun chat csatornára, ahol tömegével tetem fel a kérdéseimet és meglepő módon a válaszok is tömegével jöttek. Az új kezdetben a Caldari fajt választottam, mert tetszettek a hajóik és a rakétákat nagyon bírtam, gondoltam ”azok mindig célba találnak, nem úgy, mint az ágyú”, ami mellé is lőhet.5712b537d070183c7cc72ec5514622fcfe1e227f


Az alapokat már nagyjából ismervén egy újabb segédletet kaptam, az "ISK- Ipari segédlet nem csak kezdőknek" című kis "könyvet", amely révén kezdtem látni az alagút végén a fényt. Közben találtam egy csapatot (FGA- Free Gates Academy), ami kezdőket keresett. 1 hónapig lehetett bent lenni a kezdőknek, aztán továbbállhatott, ha talált magának más céget. Végül kezdőként nekiálltam küldetéseket felvenni High-secben. De pechemre kifogtam pont egy olyan Agent corporation-t, ahol nem volt csak lvl 3-ig küldetés és alig hozott valamit a konyhára. Teltek a napok, duzzadt a fejem a beszippantott tudástól, de sose láttam a végét, hogy „Na megtanultam-e már vajon mindent, ami kell”.


A skill-ezések is nehezen mentek, mert akkoriban még léteztek Learning skillek, amik azt a célt szolgálták, hogy gyorsabban lehetett tanulni az összes többi skill-t, ha ezek már megvoltak. Ami nem hangzott rosszul, de ezeknek a kitanulása is majd 1 hónap volt. (Ha jól emlékszem lvl 4-re kitanulni az 5 db skill volt 15 nap. Onnantól még lvl 5-re legalább 20 nap volt. Ezenkívül volt még advanced learning is 5 db, ami még jobban gyorsította a folyamatot.) Ezek még csak a tanulás gyorsítók, ebben semmi olyan nem szerepelt, ami úgy igazán előrevitt volna a játékban, hajó és egyéb item használat szintjén. Igaz ekkor minden karakter 800 ezer skill ponttal indult, így jó pár alap skill már megvolt, így nem mondhatom azt, hogy nem tudtunk mit csinálni. Sőt, további bónuszokra jöttem rá. 1,6 millió skill pont eléréséig dupla sebességgel tanultak a karakterek. Ezért volt ajánlatos a learning-eket kitanulni először.bada05312ac81bcd57e04faf97b9e619eabed421

Részlet még a 2010-es ISK-ból. Learning skill-ek.

Megvettem az összeset és amint megtanultam az egyiket, tettem is be a következőt. Ugyan is régen csak 24 órára lehetett bepakolni a skill-eket és szinte napi szinten kellett pakolgatni a Training Queue-be. Annyi trükközés lehetett, ha leleményes volt az ember, hogy kiszámolta mondjuk 23 óra 50 percre a skill-eket és az utolsó 10 percre berakott egy több naposat. Így biztosítva azt, hogy nem fog üresen tanulni a karaktere soha.


Menet közben az agent-eket bújva és a hun chaten kérdezősködve megismertem 2 nagyon barátságos és segítőkész embert. Ők voltak Christin Thieneret és Gabriel LTD a HRR- Hungarian Riflemen Regiment tagjai. Elhívtak magukkal mindig küldizni, így növeltük a küldihez való standinget, amit úgy hittem „sosem fogom elérni egymagam a lvl4 hez valót”. Menet közben rájöttem, hogy a roncsokból érdemes loot-olni, mert jó üzlet, és még a roncsokat is lesalváztam (hajóroncsokat szedtem darabokra.), így még pénzem is lett az eladásukból. A 21 napos időmből a maradék 10 napot már velük együtt játszottam. Elmentünk Matar küldetéseket tolni. Én, mint Caldari, Matar területen, viccnek is rossz volt :D. A standingjeim azóta is hadilábon állnak mindenféle frakcióval. A Republic fleet Navy corporation-nél töltöttük az idő jó részét. Közeledett a trial vége. Így az első hónapot befizettem, mert kezdett megtetszeni a játék.


da1be294b02f0f1c50fc4825c67faef64b6952f1

A befizetés után halottam, hogy Létezik ez a PLEX dolog, amit ISK-ért meg lehet venni. Nem hittem a fülemnek. Gyorsan szaladtam is Jita-ra, aztán láttam az árát. 230 millió ISK-ba került. Ez még akkoriban nagy szó volt. Ránéztem a szegényes kis wallet-emre, amiben csak 60 millió ISK állt, - hát ebből akkor nem lesz PLEX - gondoltam én. Ment tovább a kerbírkedés (pénzkeresés) és megvolt az első Drake. Olyan jól tankolt, hogy azt hittem isten császár vagyok. Akkoriban a Drake passzív tankja alig volt átlőhető az NPC-k számára.


Hun chatiról 1 srác kérdezte „nincs valakinek kedve lődözni”. Egyből rávágtam magabiztosan: „nekem”. Mentünk is lowsecbe, Amamake-ba. Akkoriban nem volt még annyira vad vidék. De így is csak 5 percig örülhettünk. Megvolt az első loss :D

 520dc60bb38344bf0eea505dfd7f1f9b1652a9d4


Vissza kellett térnem a küldizéshez. Menet közben lejárt az egy hónapos FGA mandátumom, és mivel sokat voltam a HRR tagjaival, így átléptem hozzájuk.


Egy ideig toltuk a lvl 4-eket, néztem a többieket milyen erős hajóba vannak: Golem, és egyéb Battleship, én meg csak ott szenvedek a Drake-el, alul skill-ezve. Golem annyira megtetszett hogy elhatároztam, nekem kell az a hajó és nekem lesz is olyan – megjegyzem máig nem vettem még egyet se :D - , mert olyan gyorsan lehetett tolni a küldit vele. Így ráálltam a Raven tanulására. Amikor meglett, örömmel ültem bele, csak éppen T2 fitt-et még mindig nem tudtam használni, ezt az alábbi kép is bizonyítja.

34e8a0c588f4efbbb70f51f4e222efaf0c62ad2a

Közben beléptünk egy allianceba is, a Cartel Syndicate-be és megkezdődött az első nagyobb kalandom. Így leköltöztünk 0.0 -ba, méghozzá Esoteria-ba. A t2-es modulok félig meddig voltak csak kitanulva, ha ki is volt, akkor éppen csak annyira, hogy fel tudjam fittelni. De 0.0-ba ez nem elég. Ez időnként a hajón is meglátszódott :D. Ilyenkor felpakoltam jó pár armor javítót, meg hull javítót és az állomás előtt elkezdtem megjavítani a hajót. Állomáson is javíthattam volna, csak sokat kért, így azt mellőztem.

b4f3da41846b6d4b535f2acbb707e4781f5c70b3

3 hónapig tudtunk lent lenni egy szerencsétlen ballépés miatt az alliance vezető részéről. Olyan alliancok-nak szólt be, akiknek nem kellet volna. Így az utolsó 1 héten folyamatos blokád volt rajtunk. Aki kiment meghalt. Ezt megunva tovább álltunk és kiléptünk az alliancból. Az első 0.0 kaland így rövidre sikerült, de arra jó volt, hogy rávilágítson mikre kell odafigyelni odalent. Local figyelése, aki neutral lődd, vagy menekülj, különben téged ölnek. - High-sec-hez képest ez nagy változás, elvégre ott mindenki neutral. – Ügyelni kellett a standingre. A pvp során a hajókra, mi ellen mi való és magára a 0.0 -ban való mozgásra és bookmarkok készítésére.


Miután fent eltöltöttünk 1 hetet, jött az újabb vad ötlet, menjünk Wormhole–ba lakni. Nem is kellet neki sok, 3 nap múlva találtunk olyan WH-t, amiben már laktak, de megegyeztünk velük és egymás mellet eléldegéltünk. A fő profitot a fúrásból szereztük, de mellette próbáltunk a Sleeper jelekkel is megbirkózni. Ez volt az a pillanat, amivel nekem kezdőként kicsit nehezebb volt megbirkózni, mind skill és mind hajó hiány miatt. Még a fúrást, úgy ahogy eltudtam érni, de többségben ilyen éjszakai órákban történtek, amin nem nagyon tudtam megjelenni. Napközben, vagy kora este, ha nem volt legalább 4 ember, nem nagyon tudtunk fúrni.

b3e9e27bcd2c1d409d27a83c2d2bfe1f16af3a0a

Végül 1 hónap után, már ahogy belerázódtunk egyre jobban mentek a jelek is. Ekkor még nem volt T3 Cruiser és Capital-okban sem bővelkedett senki. Így a BS-ek voltak a legnépszerűbbek. Összeálltunk vagy 6-8 fővel, mindenkin volt Remote Armor Repairer és nekiindultunk. Bár itt szintén nem tudtam túlzottan kibontakozni Shield-es hajók révén, de megoldottuk. Menet közben hadakoztunk a betévedő ellenfelekkel, de szerencsére oly nagy létszámú ellenfél nem jött be hozzánk, hogy ne tudtunk volna elbánni velük. A szomszédaink is barátságosak voltak, együtt fúrtunk majd megosztoztunk. 

A WH élet érdekesnek bizonyult egy ideig, de sok bonyodalom is volt. Nem lehetett csak úgy kijönni belőle, mindig meg kellet várni a megfelelő átjárót, így szállítás és az utánpótlás vagy maga az ércek pénzé tétele sem volt egyszerű.

74035c88d7b09a12f4c919c3589c8e68483a90b3

Aztán elérkezett a pillanat, a váltás, amikor én kénytelen voltam elvonulni High-sec-be, mert a Wormhole-ban nem tudtam sem ISK-t keresni, sem a játékot élvezni. Bár a corp-ból nem léptem ki egy ideig, hogy a kapcsolat megmaradjon és egyéb dolgokban segítsek, de sokáig ez sem maradhatott. Ha váltani kell, hát váltani kell. A többiek ezt elfogadták így barátként elváltunk. Én pedig beléptem egy kezdőkből álló Corp-ba, az Iseree Corporation-be. De ez már egy másik történet.
 

Hozzászólások:

Bejelentkezés
Még több...